2011/10/12

Miért viselt Jobs mindig ugyanolyan ruhát?


Aki nyomon követte a keynote-okat, vagy Steve Jobs életét, annak feltűnhetett, vajon miért viselt állandóan fekete garbót, Levi’s 501-es farmert és fehér edzőcipőt? Jobs erről is beszélt az október 24-én megjelenő életrajzi könyvében.
Még a 80-as években Japánban járt, és feltűnt neki, hogy a Sony gyárának dolgozói mind egyenruhát viselnek. Amikor megkérdezte Akio Morita elnököt, azt a magyarázatot kapta, hogy a második világháború után senkinek sem volt ruhája, és a cégnek kellett ruhával ellátnia dolgozóit. Az évek során az egyenruha egyfajta védjegy lett, a Sony-hoz való kötődést jelezte.
Az egyenruhát a híres japán tervező, Issey Miyake készítette. Jobs az Apple-nél is be akarta ezt vezettetni, így őt kérte fel az egyenruha tervezésre. Amikor néhány mintapéldányt bemutatott a dolgozóknak, mondván milyen jó lenne, ha mindenki ezt viselné, igen nagy felháborodással találkozott, és letett az ötletéről.
Azonban Miyake-vel barátokká váltak, rendszeresen találkoztak, és rendelt is tőle magának egy egyenruhát: egyrészről mindennapi kényelmi szempontból, másrészről hogy kialakuljon a saját “védjegye”. Megkérte Miyake-t, hogy készítsen számára néhány darab garbót, ő pedig százat csinált. „Ez az amit viselek.” – mondta Jobs. „Annyi van belőle, hogy egész hátralévő életemben elég lesz.” – majd ezzel meg is mutatta a szekrényét, ami tényleg tele volt az említett ruhadarabokkal.
Szóval ez a titka Jobs ruházkodásának, érdekes információkat tudtunk meg, jómagam már nagyon várom az életrajzi könyv megjelenését.

( Forrás: Szifon.com )

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Sponsors